Κατηγορίες
Νέα

Το πετρέλαιο «βαρίδι» για τις ελληνικές εξαγωγές

Το πετρέλαιο «βαρίδι» για τις ελληνικές εξαγωγές -Αισθητή συρρίκνωση 27,1% του εμπορικού ελλείμματος τον Αύγουστο -Ισχυρές αντοχές για τα τρόφιμα στην πανδημία

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα συνεχίζουν να πλήττουν τις ελληνικές εξαγωγές που παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος τον Αύγουστο του 2020. Καθοριστικό ρόλο στην παραπάνω εξέλιξη έπαιξε η μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου – προϊόν που καταλαμβάνει σημαντικό μέρος των ελληνικών εξαγωγών. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, η μείωση των ελληνικών εξαγωγών τον Αύγουστο περιορίστηκε στο 5%. Κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2020 η πτώση των ελληνικών εξαγωγών διαμορφώνεται στο 11,9% ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή καταγράφεται αύξηση 0,8%.

Σημαντική είναι η συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος (κατά 27,1%) τον Αύγουστο, η οποία είναι αποτέλεσμα της μεγάλης μείωσης των εισαγωγών.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις παραμένουν στις επάλξεις, ενώ τα τρόφιμα επιδεικνύουν ισχυρές αντοχές.

Σύμφωνα με ανάλυση του ΠΣΕ και του ΚΕΕΜ, επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, τον Αύγουστο του 2020 σημειώνουν πτώση κατά -14,2% και διαμορφώνονται στα 2,06 δισ. ευρώ. Πτωτικά κινήθηκαν οι εξαγωγές και χωρίς πετρελαιοειδή στα 1,52 δισ. ευρώ, υποχωρώντας κατά -5%.

Πηγή: Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων